chris_31027_Autonomous_robots_in_a_clean_evironment_factory_3d3519b6-fd83-49cb-a19c-885fd6ca6160_3
chris_31027_Autonomous_robots_in_a_clean_evironment_factory_3d3519b6-fd83-49cb-a19c-885fd6ca6160_3
Home / De hele techwereld zet in op autonome systemen
Niet gecategoriseerd

De hele techwereld zet in op autonome systemen

Noord-Nederland richt zich de komende jaren op autonome systemen. Europa komt naar hier om nieuwe ontwikkelingen en technologieën daaromtrent uit te testen en op te schalen. Dat is het doel van EDIH-NN. Op de Hannover Messe, 17-21 april jongstleden, werd wel duidelijk hoe belangrijk die autonome systemen zijn in de Smart Industry.

Bijna elk industrieel technologiebedrijf is er druk mee: autonome systemen. De combinatie van a.i. en techniek gaat een majeure rol spelen in onze fabrieken, infrastructuur, in de hele maatschappij. Logisch, want het te behalen voordeel is gigantisch. Van beeldherkenning en zelflerende robotica tot complete productielijnen die zichzelf opstellen, en heel veel daartussenin. Het is er, of het komt snel.

,,Toen ik in april over de Hannover Messe liep, kwam ik autonome systemen werkelijk overal tegen’’, vertelt Pieter Dibbits. Hij is projectmanager van de Smart Industry Hub Noord-Nederland en bekleedt eenzelfde functie bij de onlangs gevormde European Digital Innovation Hub Noord-Nederland (EDIH-NN). En laat die laatste nou net als thema autonome systemen hebben.

Alles wordt slimmer. Zoveel is duidelijk. En data zijn op verschillende gebieden slimmer en betrouwbaarder dan de menselijke geest. Waar mensen vooral oog hebben voor uitzonderingen, zijn data beter in staat om naar patronen en langere termijnen te kijken. Vertaald naar een fabriek: menselijke zintuigen ontdekken een piep, een trilling of een ruis in de productielijn en komen in actie. Data hadden het euvel vooraf al aangewezen vanwege veranderingen in het patroon.

De backbone van de Smart Industry

Data zijn de backbone van de Smart Industry, en ook van autonome systemen. Alleen zijn ze bij autonome systemen in staat zelf van data te leren en zelf in actie te komen op het moment dat het nodig is. Allemaal op basis van slimme algoritmes. Dat geldt voor een slimme camera die een afwijkend flesje ziet op de productielijn van een bierbrouwer en zelf besluit het flesje te verwijderen.

Het geldt ook voor een robot die snapt welke onderdeeltjes hij uit een berg moet rapen en welke hij beter kan laten liggen. Of het zelfrijdende karretje dat ontdekt dat materiaal bij de lijn op is en zelf naar het magazijn spoedt om nieuwe te halen. Het gebeurt allemaal al.

Met autonome systemen worden industrie en logistiek efficiënter en flexibeler. Fouten worden eerder opgespoord, de meest effectieve processen gevonden, werk uit handen genomen, betere beslissingen gemaakt. En dat is broodnodig in een toekomst waarin technisch personeel schaarser wordt en duurzaamheid belangrijker.

Flexibeler en kostenefficiënter

,,Autonome systemen stellen je in staat je complete productielijn te herfigureren als de markt daarom vraagt’’, zegt Smart Industry-expert Anno Cazemier. ,,Daardoor wordt produceren flexibeler en kostenefficiënter. Zelflerende machines nemen werk over van mensen, waarvan we er straks te weinig hebben.’’

Op ’s werelds grootste beurs voor industriële technologie, de Hannover Messe, zagen we tijdens de tour in april dat autonome systemen een belangrijke plek innemen. Niet per se als losstaande producten, meer als geïntegreerd onderdeel van heel veel innovaties die er te zien zijn. Van robots tot productielijnen, van machines tot software-oplossingen: ze zijn overal.

,,We hebben ze keihard nodig bij het optimaal doorkomen van de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan’’, zegt programmamanager van EDIH-NN Hans Praat. ,,Denk aan de transities in de energievoorziening, de voedseltransitie, de zorg, de industrie, bouw, infrastructuur. Overal hebben we autonome systemen nodig. In Hannover zag je dat de hele wereld eraan werkt. In Noord-Nederland kunnen innovaties uitgebreid getest worden in de faciliteiten die we nu opzetten.’’